ACI BİBERLİ SOS
Son iki gündür yağan yağmurlarla turşuluk, sosluk biberlerimiz iyice irileşti. Eşim biberleri, ben domateslerin kızaranlarını, kızımda maydanozları topladı sonra eve çıktık.Önce domateslerin kabuklarını soyduk
Robotta çekmek için domatesleri biraz doğradık
Robata çekip iyice parçaladık.
Bir bardak hakiki zeytinyağı. Gerçekten çok hakiki kaynanamın Bursa Orhangazide yetiştirdiği zeytin ağaçlarından topladığı zeytinlerin küçüklerinden yaptığı ve hersene gönderdiği zeytinyağı (Bende sağlık için her sabah aç karnına bir çay kaşığı içiyorum)
Büyükçe bir tencereye önce bir çay bardağı zeytinyağını ardından robota çekilmiş domatesleri koyuyoruz.
Maydanozları temizledik
Bir büyük baş sarmısağı soyup kabuklarında çıkardık.
Hepsini robottan geçirdik.Çok ince incede doğrayabilirdik ama robottan geçirmek daha kolay geldi.
Robottan çekilen maydanoz ve sarmısakları büyük tencereye domateslerin üzerine koyalım. 2 yemek kaşığı kalın tuz (kayatuzu), 1/2 çaybardağı kendi bahçemizden yaptığımız elma sirkesi koyup tencereyi ateşin üzerine koyalım. Aslında biz bu işlemi bahçemizde yaktığımız ateşin üzerinde yapıyorduk ama bugün hava çok rüzgarlı ve kapalı heran yağış gelebilir.
Domatesli, maydanozlu,sarmısaklı sos kaynamaya başladığında saplarından temizlenmiş yıkanmış biberlerimizi tencereye koyalım. Yaklaşık 15-20 dakika hepsini birlikte karıştıralım.
Önceden hazırladığımız kavanozlara sıcak sıcak doldurup ağızlarını sıkıca kapatıp kavanozları ters çevirelim.
Kapağı kapanan kavanozları bir örtü üzerine ters çevirelim. Ve hertarafını saralım. Kavanozlar soğuyana kadar (yaklaşık birgün) hiç dokunmayalım. Soğuduğunda kapakların içe batdığında işlem tamamdır.Kavanozlar tutmuştur. Kışın yemek üzere kilere kaldıralım.
Kış yaklaşıyor. Kahvaltı masalarında, kuru fasulye,nohut pilav ikililerinde acı biberli sos müthiş yakışıyor. Çok lezzetli herkese tavsiye ederim.
Sevgi ve saygılarımla