SARDUNYALARIM


SARDUNYALARIM

        Sonbahara girerken ektiğim 7 adet sardunya çeliklerim tutmuş ve çiçek bile açmış.


        Bahçemdeki sardunyalarımı soğuktan korumam için ruzgaâr almayan bir bölüme almalıyım.

         Sardunyalar eğer bahçede yere ekildiyse, artık Kasım ayı geldi  soğuklar sardunyalarımıza zarar verebilir. Bu nedenle sardunyaları dikkatlice sökmemiz ve saksılara dikmemiz gerekir. Bu saksıları rüzgâr ve soğuk almayan bir yere koymalıyız.
       Sardunyalar sıcağı seven bitkilerdir. Kışın dışarıda donabilirler. Çok çiçek açmaları için bol güneş görmelidirler. Gerektiği zaman bolca sulamamız gerekir. Sık sulamak ya da toprağı kurumadan sulamak bitkiyi çürütür. Kışın suyu iyice azaltmalıyız.
        Saksılarımız İki yılda bir değiştirmek yeterlidir. Değiştirme işlemini ilkbaharda yapmalıyız. Sardunyalarımızı Şubat-Mart aylarında budamalıyız. Fazla uzun dallarının kısaltılması yeterli olur. Çiçek mevsimini uzatmak için geçmiş çiçekleri düzenli olarak ayıklamalıyız.

        Üretmek için yazın bitkiden 15 cm. boyunda çelikler kesilir. Bir gün dışarda bekletilip soldurulur. Önceden sulanmış saksılara ekilir. Tutuncaya kadar çok az sulanır.


        Sindirim sistemi rahatsızlıklarından farenjitte, ağız hastalıklarında, karındaki gaz şikayetlerinde, sindirim bozukluklarında, iştahsızlıklarda, şişmanlıkta, ishallerde, mide ülserinde etkilidir. İdrar yolları rahatsızlıklarından hafif ödemlerde idrar söktürmek için, idrar yollarındaki taşlarda kullanılır. Kadın hastalıklarından menopozda oluşmuş olan kanamalarda, vaginal akıntılarda, post menopozik sendrom adını verdiğimiz adet kesilmesine bağlı terlemelerde kullanılır. Psikolojik rahatsızlıklardan ruhsal sıkıntılarda, dikkat dağınıklığında ve nörolojik rahatsızlıklardan ağrılarda kullanılır.


       Sardunya aromatik yağı, gül tadında ve limon kokusunda bir yağdır. Sinir sistemi üzerinde sedativ etkili olup cilt için iyi bir toniktir. Atrofik cildin düzelmesinde etkilidir. Sardunya esansı yağı, ağız hastalıklarında, uyku bozukluklarında, halsizlikte enerji vermek için, gerilimde gevşeme sağlamak için kullanılmaktadır. Yanıklarda, yüzde oluşan çizgilerde, cildi temizleyici tonik olarak, alerjik ciltlerde kaşıntıyı gidermek için, ekzamalarda, dudak kenarında oluşan uçuk adını verdiğimiz herpes tedavisinde, ciltteki enfeksiyonlarda, ödemlerde, kuru ve olgun ciltlerde, atrofik ciltlerde ve ciltteki oluşan ülserlerde, ciltteki telenjiaktazi adı verilen damarlaşmaların giderilmesinde, aknede kullanılır.


       Kullanım Şekli


       Sardunya aromatik yağı masaj tarzında, banyoda, solunum yoluyla, kompresyon tarzında ve yanıklarda birkaç damla tarzında doğrudan lezyonun üzerine uygulanarak hızlı bir cevap alınır. Sıcak suya birkaç damla konularak vücut enerjik hale getirilir. Baş ağrılarında ve boyun ağrıları ile kas spazmlarında boyuna ve yüze masaj yapılarak iyileşme sağlanır.


      Sardunya yağı evlerde rahatlıkla hiç bir yan etkiye sebep olmadan kullanılabilir.
(gizlikapi.org/aromaterapi/ sitesinden alıntı yapılmış ve faydalanılmıştır.)